Φυλακτού Φίλιος
Φυλακτού Φίλιος
Εκπαιδευτικός

Υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας

Ο Φίλιος Φυλακτού γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1973. Τη δεκαετία του 1990 υπήρξε ποδοσφαιριστής στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ. Είναι εκπαιδευτικός, ασχολήθηκε ενεργά με τον διδασκαλικό συνδικαλισμό τον οποίο υπηρέτησε ως Πρόεδρος της ΠΟΕΔ την περίοδο 2011-2020. Την περίοδο 2017-2020, ως μέλος της ETUCE, διετέλεσε εθνικός εκπρόσωπος της Κύπρου στο European Sectoral Social Dialogue in Education. Με γνώση και εμπειρία για την κοινωνία, καταθέτει την ετοιμότητά του για προσφορά και δράση.

Πλήρες Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Φίλιος Φυλακτού γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 9 Ιουλίου 1973. Έχει καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του, Μιχαλάκη Φυλακτού, από το χωριό Βασίλι Καρπασίας και από την πλευρά της μητέρας του, Άννας Ρώσσου, από την περιοχή «Τακτακαλάς» στην παλιά Λευκωσία. Είναι νυμφευμένος με τη Γεωργία Προεστού με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Αντριάνα, 18 ετών σήμερα και τον Μιχάλη 12 ετών. 

Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1990 και μετά τη στρατιωτική του θητεία σπούδασε παιδαγωγικά στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσης μετεκπαίδευσης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για απόκτηση πτυχίου Master στην «Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία». Είναι κάτοχος πιστοποιητικού πολύ καλής χρήσης της αγγλικής γλώσσας, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια παρακολουθεί μαθήματα κινέζικων και βρίσκεται σήμερα στο επίπεδο HSK3.

Το 1992, όταν άρχισε τη φοίτησή του στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστήμιου Κύπρου, που λειτούργησε για πρώτη φορά τη χρονιά εκείνη, εκλέχθηκε μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της νεοσύστατης Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΦΕ.ΠΑ.Ν.). Με την αποφοίτησή του, το 1996, διορίστηκε ως εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. Το 1999 έκανε τα πρώτα του βήματα στα κοινά και συγκεκριμένα στον Εκπαιδευτικό Συνδικαλισμό, όπου εντάχθηκε στην Παγκύπρια Δημοκρατική Έπαλξη Δασκάλων και Νηπιαγωγών (ΠΑ.Δ.Ε.Δ.) – ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ. Το 2002 εκλέχθηκε  στους 100 Γενικούς Αντιπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (Π.Ο.Ε.Δ.) και το 2005 ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ. Το 2007 εκλέχθηκε ως Πρόεδρος της Παγκύπριας Δημοκρατικής Έπαλξης Δασκάλων και Νηπιαγωγών (ΠΑ.Δ.Ε.Δ.) – ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ και εξακολούθησε να είναι Μέλος του ΔΣ της Π.Ο.Ε.Δ. Την περίοδο 2010 – 2011 εκτός από Μέλος του Δ.Σ. Π.Ο.Ε.Δ., κατέλαβε θέση στην επταμελή Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.Ε.Δ. και συγκεκριμένα τη θέση του Βοηθού Οργανωτικού Γραμματέα. Στις εκλογές που ακολούθησαν τον Μάιο του 2011 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Δ. Θέση στην οποία παρέμεινε και υπηρέτησε για τρεις συνεχόμενες θητείες 2011 – 2014, 2014 -2017, 2017 – 2020 οπότε και ολοκλήρωσε τη θητεία του, χωρίς να διεκδικήσει επανεκλογή, στις 31 Ιουλίου 2020.

Ως Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε παγκόσμια, ευρωπαϊκά και τοπικά εκπαιδευτικά συνέδρια και ημερίδες. Σε δεκάδες από αυτά τα συνέδρια συγκαταλεγόταν και ανάμεσα στους ομιλητές ή/και τους διοργανωτές. Συνέβαλε τα μέγιστα στη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας της ΠΟΕΔ με την ETUCE (European Trade Union Committee for Education) και ως μέλος της διετέλεσε την περίοδο 2017 – 2020 εθνικός εκπρόσωπος της Κύπρου στο θεσμοθετημένο ευρωπαϊκό σώμα κοινωνικού διαλόγου European Sectoral Social Dialogue in Education. Κάτω από την ομπρέλα της ETUCE εργάστηκε, μεταξύ άλλων και για την εδραίωση και βελτίωση των σχέσεων των Ελληνοκυπριακών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων με τις Τουρκοκυπριακές Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, για ενίσχυση και ενδυνάμωση της προσπάθειας για απελευθέρωση της Κύπρου, απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα και ταυτόχρονα για την καλλιέργεια, μέσα από την Παιδεία και την Εκπαίδευση, κουλτούρας αλληλοσεβασμού, ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίας αποδοχής ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Συμμετείχε σε διάφορες Επιτροπές και Σώματα παραγωγής εκπαιδευτικής πολιτικής καθώς επίσης και σε συνεδρίες διαφόρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών  (Παιδείας, Οικονομικών, Εργασίας, Θεσμών κ.ά.) για συζήτηση εκπαιδευτικών, οικονομικών, εργασιακών κ.ά. θεμάτων. Το 2016 διορίστηκε από τον Υπουργό Παιδείας στην Επιστημονική Επιτροπή για την Αναθεώρηση των Ωρολόγιων Προγραμμάτων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Το 2017 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως μέλος του Συμβουλίου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Ως Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, εδραίωσε και ενδυνάμωσε τις σχέσεις της Οργάνωσης και τη συνεργασία της με όλες τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις στην Κύπρο αλλά και με διάφορους φορείς από το ευρύτερο κοινωνικό φάσμα όπως τους Οργανωμένους Γονείς όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, Αγροτικές Οργανώσεις, Συνδέσμους και γενικά οργανωμένα σύνολα.

Τέλος, ο Φίλιος Φυλακτού ασχολήθηκε και με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο. Τη δεκαετία του 1990, υπήρξε ποδοσφαιριστής στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ. Αγωνίστηκε και με τα χρώματα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΩΝ ΚΥΠΡΟΥ U21,  και στις ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΝΕΩΝ U18 και ΠΑΙΔΩΝ U16. Στην ποδοσφαιρική του καριέρα αγωνίστηκε και με τα χρώματα του ΕΘΝΙΚΟΥ ΛΑΤΣΙΩΝ και του ΧΑΛΚΑΝΩΡΑ ΙΔΑΛΙΟΥ.  

https://vouleutikes2021.disy.cy/wp-content/uploads/2021/02/logo-katw-neo-neo2157.png
Επικοινωνία
22883000
Πινδάρου 25, Λευκωσία

© 2021 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. All Rights Reserved.